Skip links

[Featured Article] Run for Autism 2026 meriahkan Taman Botani Perdana, tingkatkan kesedaran dan sokongan komuniti

Published in: Suara.TV
Publication date: April 18, 2026

KUALA LUMPUR, 18 April 2026 – Suasana penuh semangat dan berwarna-warni menyelubungi Taman Botani Perdana hari ini apabila peserta berkumpul bagi menjayakan acara kemuncak Run for Autism 2026, anjuran Early Autism Project Malaysia sempena ulang tahun ke-20 penubuhannya.

Acara yang berlangsung sejak awal pagi ini merupakan penutup kepada cabaran larian maya selama dua minggu, yang mengajak peserta melengkapkan jarak keseluruhan 20 kilometer mengikut kemampuan masing-masing. Hari ini, para peserta dari pelbagai latar belakang termasuk keluarga, individu autisme, sukarelawan dan komuniti setempat berkumpul untuk menyertai larian santai terakhir serta karnival amal yang penuh aktiviti.

Run for Autism 2026 bukan sekadar acara larian, tetapi platform untuk meningkatkan kesedaran mengenai autisme serta menggalakkan sokongan terhadap individu dalam spektrum tersebut. Program ini turut menjadi medan bagi masyarakat memahami keperluan unik komuniti autisme serta peranan penting sokongan menyeluruh.

Larian santai pagi ini telah dilepaskan oleh Pengerusi Majlis Sukan Wilayah, Datuk Stuart Ramalingam, dan turut disertai aktivis autisme terkenal seperti Dr Say Shazril dan Dr Azura Abas, yang mengetuai peserta dalam suasana penuh semangat dan kebersamaan.

Selain larian, karnival Run for Autism yang berlangsung sepanjang hari menawarkan pelbagai aktiviti mesra keluarga. Antaranya termasuk sesi pemanasan badan bersama DailyMuscle LightHouse, persembahan muzik oleh kumpulan autisme Zimi J, serta reruai interaktif daripada organisasi seperti NASOM dan IDEAS Autism Centre.

Pengunjung juga menikmati pelbagai aktiviti santai seperti mewarna muka, sudut bacaan kanak-kanak, serta sajian daripada trak minuman popular. Saringan percuma yang dikendalikan oleh pakar daripada Early Autism Project turut mendapat sambutan menggalakkan daripada ibu bapa yang ingin mendapatkan maklumat awal mengenai perkembangan anak mereka.

Semua hasil kutipan daripada acara ini akan disalurkan kepada The Hope Project, cabang bukan untung Early Autism Project yang memberi tumpuan kepada memperluas akses kepada perkhidmatan autisme di Malaysia.

Dana tersebut akan menyokong pelbagai inisiatif penting, termasuk pembangunan aplikasi digital Autism At Home, yang direka untuk membantu ibu bapa, guru dan penjaga melalui modul latihan dan panduan praktikal. Selain itu, dana juga digunakan untuk menyediakan perkhidmatan terapi bersubsidi serta memperkukuh keupayaan pusat autisme bukan untung di seluruh negara.

Menurut pihak penganjur, peningkatan kes diagnosis autisme di Malaysia yang melonjak lebih 660% dalam tempoh sedekad lalu menuntut tindakan segera dan kolaboratif. Run for Autism 2026 dilihat sebagai langkah signifikan dalam menggerakkan masyarakat untuk lebih peka dan terlibat secara aktif.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, Early Autism Project Malaysia telah membantu lebih 1,500 individu autisme dari lebih 40 negara. Melalui The Hope Project pula, ribuan kanak-kanak dan keluarga telah menerima manfaat daripada perkhidmatan subsidi, biasiswa serta sumber digital yang komprehensif.

Apa yang membezakan Run for Autism 2026 adalah semangat kebersamaan yang dibawanya—di mana setiap langkah peserta membawa makna yang lebih besar daripada sekadar aktiviti fizikal. Ia mencerminkan sokongan, empati dan harapan terhadap masa depan yang lebih baik untuk individu autisme.

Acara hari ini bukan sahaja berjaya mengumpul dana, malah memperkukuh jaringan komuniti dan meningkatkan kesedaran awam. Dengan sokongan padu daripada penaja seperti Nestlé Malaysia dan ZUS Coffee, serta kehadiran masyarakat yang memberangsangkan, Run for Autism 2026 membuktikan bahawa perubahan bermula daripada langkah kecil yang dilakukan bersama.